Tetőfelújítás lépésről lépésre – erre mindenképp figyeljen!

Tetőfelújítás lépésről lépésre – erre mindenképp figyeljen!

A tetőfelújítás mind energiafogyasztási, mind statikai szempontból rendkívül fontos, ezért elengedhetetlen, hogy minden beruházó megfelelő szakemberek segítségével lásson neki. De vajon melyek azok a szempontok, amelyekre mindenképp figyelni kell a magas minőségű végeredmény érdekében?

Amikor elengedhetetlen a felújítás

Egy tetőfelújítás minden esetben nagy beruházás, amely nem csak költségeit tekintve igényel pontos mérlegelést, de a technológiai szempontból is elengedhetetlen nagy hozzáértéssel megválasztani az alkalmazandó mérnöki megoldásokat. Magyarországon az ingatlanállomány nagyobb része nem esett át komolyabb korszerűsítésen az elmúlt fél évszázadban, így a hazai ingatlanállomány energetikai szempontból igen elavultnak tekinthető.

Az energiapazarlás azonban csak egy ok a sok közül, amelyek esedékessé tehetik egy-egy tetőtér átfogó felújítását. Az elhanyagolt tetőkön gyakran megfigyelhető a rendszeres beázás, amely egyszerre kezdheti ki a szigetelést, valamint a fa szerkezetét is. Egy komplex tetőfelújítás során éppen ezért fontos, hogy a tetőszerkezetet, a szigetelést, valamint a cserepeket is kicseréljük, így garantálva, hogy a korábbi hibák ne újulhassanak ki egyhamar.

Honnan tudhatjuk, hogy időszerű a tetőfelújítás?

– Gyakorivá válnak a beázások, ami miatt penészedés, valamint a szerkezet és a szigetelés megrongálódása is megfigyelhető.

– Az elöregedett cserepek gyakran szorulnak javításra, pótlásra, illetve az évek során rájuk telepedett moha miatt egy-egy eső után nem száradnak ki kellőképpen.

– Elöregedett vagy korszerűtlen szigetelés miatt nyáron túl magas, télen túl alacsony a ház belső hőmérséklete.

Fontos, hogy tudja, milyen problémákra kíván megoldást találni!

A tetőfelújítás átfogó feladat, éppen ezért elengedhetetlen, hogy a munkálatokat pontos helyszíni felmérés előzze meg. Az állapotfelmérés összesíteni kell, milyen hibákkal rendelkezik a tetőszerkezet, valamint fontos tisztázni, hogy a tetőfelújítás célja egy-egy kisebb probléma elhárítása, energia-megtakarítás komplett tetőcserével vagy éppen egy lakható padlástér kialakítása.

Tetőfelújítás vagy tetőcsere?

Az, hogy kisebb tetőfelújításra vagy esetleg komplett tetőcserére van szükség, több tényezőtől is függhet. Amennyiben a beázásokkal hosszú ideig nem foglalkoztak, és a fa tetőszerkezet súlyosan megrongálódott, nem elegendő pusztán a cserepek cseréje, hiszen a felületes javítások nem akadályozzák meg a korábbi problémák újbóli megjelenését. Amennyiben az ácsolt faszerkezet nem korhadt, és csere nélkül javítható, úgy elegendő lehet a cserepek lecserélése, ugyanakkor a tető állapotának felmérésekor fontos megvizsgálni a szigetelés és a tetőfólia állapotát is.

Mindemellett fontos tudni, hogy a tetőfedő anyagok helyes kiválasztása kizárólag a tetőszerkezet teherbírásának függvényében lehetséges. Cserepeket csupán akkor lehet használni, amennyiben az adott tetőszerkezeten korábban is cseréptetős megoldást alkalmaztak, máskülönben nem garantálható, hogy a szerkezet elbírja az új tetőfedő anyag súlyát. A szerkezetet éppen ezért nem feltétlenül csupán a ház korából vagy beázásokból adódó hibák esetén lehet szükséges megerősíteni vagy lecserélni, de azt a tetőfedő anyag megválasztása is indokolhatja.

A tetőcsere során fontos, hogy kizárólag a legmagasabb minőségű szerkezeti anyagokat használjuk, hiszen kizárólag így garantálható az évtizedekig tartó, komolyabb karbantartást nem igénylő használat. A Norm C24 osztrák faanyag válogatott, minősített alapanyag, amely nem csupán gyalult és élcsiszolt kivitele miatt olyan kedvelt, de azért is, mert 18%-os maximális víztartalma miatt nem reped, és a kártevőknek is képes hatékonyan ellenállni.

Ácsolt vagy szeglemezes tetők?

Ha tetőcserére kerül a sor, érdemes már a folyamat elején megfontolni, hogy hagyományos, ácsolt tetőt szeretne-e építeni, vagy esetleg korszerűbb, szeglemezes tetőt választana. A két technológia közötti legnagyobb különbség a szerkezeti elemek rögzítésének módja jelenti, hiszen a hagyományos technika szerint a szerkezeti elemeket csavarok, míg a szeglemezes technológia esetén rozsdamentes acél szeglemezek rögzítik.

A szeglemezes tetők legnagyobb előnye a költséghatékony és időtakarékos tervezésben, valamint kivitelezésben rejlik. A szeglemezes technológia lehetővé teszi, hogy a szerkezetet számítógépes program segítségével, tökéletes pontossággal tervezzük meg, majd az üzemileg előgyártott elemeket a helyszínen gyorsan szereljük össze. Mindez egyszerre jelent szabadságot a megrendelő számára, hiszen a tervezés során könnyen igényeire szabhatja a terveket, ugyanakkor a mindössze néhány napot igénylő összeszerelés jelentősen csökkentheti a kivitelezéssel járó felfordulás mértékét, valamint a kiadásokat is.

Top